gehoorzaamheid

 

De instructeurs vragen om een 15-tal minuten op voorhand aanwezig te zijn, zodat je eerst je leskaartje kan ophalen (niet voor pups en instroom), materiaal op vraag van de instructeur kan meenemen op het terrein, je hond uit de auto kan laten, naar de plaswei gaan, enz... Wie te laat is, vraagt toestemming aan de instructeur om het terrein te betreden.

 

Klik hier voor de lesuren.

 

 

Eén van onze doelstellingen is je hond te helpen opvoeden en trainen tot een aangename, sociale, gehoorzame hond. Het is evident dat dit in verschillende stappen gebeurt en heel wat tijdsinvestering vraagt.

 

Heb je een pup tussen 9 en 15 weken, dan kan je onze puppycursus volgen.

 

Is je pup/hond ouder dan 15 weken, dan kom je in de instroomcursus.
 

Er zijn 7 klassen: Instroom, A1, A2, B, C, D, D+.

 

Ervaren geleiders, die een brevethond hebben, mogen trainen in de D-klas aangezien dit een officieel brevet betreft. Kandidaat leden die reeds les volgden met dezelfde hond in een andere hondenschool en minimum niveau B-klas hebben, mogen starten in een vergelijkbare klas. Dit wordt geëvalueerd door de instructeur. Het is echter aangewezen om te starten via het begeleidingstraject, gezien onze manier van lesgeven (progressive reïnforcement training).

 

Hieronder krijg je een korte voorstelling van de verschillende klassen "gehoorzaamheid":

 

INSTROOM

Honden vanaf 16 weken, die geen puppycursus gevolgd hebben bij onze hondenschool, en geen gedragsproblemen hebben, komen in de Instroom terecht, nadien kan je doorstromen naar de A1 klas.

 

A1 en A2 KLAS

Wie de puppycursus of instroom met succes gevolgd heeft, komt in de A1-klas terecht. Jij en je je hond leren op een positieve manier verder trainen. Het verder opbouwen van de relatie tussen jou en je hond is hier zeer belangrijk, net als impulscontrole en rust. Daarnaast leren we een aantal technieken die je in de toekomst zal kunnen gebruiken. Wie de oefeningen uit de A1 klas beheerst, mag over naar de A2 klas. Hier worden o.a. de aangeleerde technieken uit de A1 klas in de praktijk toegepast. Er is geen overgangsproef voorzien van A1 en A2. De instructeur beslist dit autonoom in functie van de kennis van jou en je hond, de actuele grootte van de A1 en de A2 enz... Er is een overgangsproef voorzien van A naar B, waar uiteraard ook de A1 honden aan mogen deelnemen. De proef gaat door tijdens de A2 les.

 

B KLAS

Wie slaagt in de overgangsproef A-B komt in de B(eloften) klas terecht. De oefeningen worden stelselmatig moeilijker en uitgebreider, de tijdsduur wordt uitgebreid en/of de afstand tussen geleider en hond vergroot.

 

C KLAS

In principe bereid deze klas je voor op het gehoorzaamheidsbrevet. Dit is zeker geen verplichting maar het is een mooi doel om naar te streven of misschien zelfs het begin van een wedstrijdcarrière. De oefeningen worden nog moeilijker. Om naar de D-groep te gaan moet je dus het officieel brevet gehoorzaamheid halen. Alle aangeleerde oefeningen komen hierbij aan bod. Ze moeten op een vooraf bepaalde manier en zonder enige vorm van beloning uitgevoerd worden. Op onze club kan je je brevet behalen tijdens onze wedstrijd de 4de zaterdag van september (meestal "dag van de klant")

 

D en D+ KLAS

Nu je hond zijn brevet heeft, mag je deelnemen aan wedstrijden gehoorzaamheid bij de Debutanten. Later kan je nog doorstromen naar Programma 1 en 2. Wil je geen wedstrijden spelen dan kan je nog altijd de oefeningen onderhouden of perfectioneren of zelfs nieuwe aanleren in een gezellig en aangenaam clubverband.

 

De D-klas is de standaard klas. Indien er voldoende honden/geleiders zijn zal er op dinsdag een D+ klas opgericht worden: De demo-klas. In deze klas worden o.a. de demo oefeningen getraind. Tijdens deze lesuren, kunnen ook andere lessen aan bod komen (bv. vuurwerktraining, oefening voor sociale test, enz...)